Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/mature-project.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5621
MATURE og Ældredatabasen | Mature

Trods en markant stigning i forventet levealder og andel af ældre i vores samfund, er ældre danskere ofte en overset en gruppe – både ældre indenfor arbejdsmarkedet og i pensionsalderen. Både interesseorganisationer og forskere forsøger at skildre et mere virkelighedsnært billede af ældrebefolkningen som alsidig og rig på ressourcer. Derfor blev der allerede i 1997 taget initiativ til en ’ældredatabase’, som samler information om ældre danskeres hverdag.

Ældredatabasen er en spørgeskemaundersøgelse med personer, som er 52 år eller ældre og bosat i Danmark. Den blev grundlagt i 1997 med det formål at skabe en dansk forløbsdatabase til samfundsvidenskabelig forskning på ældreområdet og til analyser til brug for den offentlige administration. I alt består Ældredatabasen af 5 bølger (1997, 2002, 2007, 2012 og 2017), og den giver mulighed for at undersøge vigtige aspekter af de danske midaldrende og ældres levevilkår, herunder tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, helbred og førlighed, ressourcer og plejebehov samt sociale relationer. At databasen er en forløbsdatabase vil sige, at en stor andel af panelet har deltaget flere gange. Derfor er det ikke bare muligt at se på et øjebliksbillede, men også at se på udviklingen over tid i forskellige aspekter af ældres liv.

Siden Ældredatabasens begyndelse har den fundet bred anvendelse blandt forskere fra VIVE – og i mange andre forskningsmiljøer i Danmark – til fremme af viden og dokumentation på ældreområdet. Databasen er en vigtig ressource til at kortlægge og forstå forhold, der særligt gør sig gældende for mennesker, som er i den sidste fase af deres tid på arbejdsmarkedet, som netop har forladt arbejdsmarkedet, eller som har været på pension længe.

Indsamlingen af spørgeskemaundersøgelsen for 2017 er netop blevet færdig, og 10.062 personer har deltaget. Vi i MATURE glæder os rigtig meget til at kigge på data, som kommer til at indgå i mange spændende analyser i de kommende år.