I 2017 havde 87.319 personer i Danmark diagnosen demens, og antallet forventes at stige til mere end 105.000 i 2025 (http://www.videnscenterfordemens.dk/statistik/forekomst-af-demens-i-danmark/). Derfor er det afgørende at tage stilling til, hvordan vi indretter samfundet, sådan at det også sikrer en tryg tilværelse for mennesker med demens.

En af de konkrete problemstillinger drejer sig om, at ældre med demens kan forlade deres bolig uden at kunne finde tilbage. Fordi man ikke ønsker at begrænse folks frihed til at bevæge sig omkring, findes forskellige løsningsforslag til teknologisk overvågning, såsom at den ældre bærer en gps-tracker i en lomme eller taske, som kan hjælpe eksempelvis plejepersonale med at finde frem til vedkommende.

I Svendborg Kommune, som er partner i MATURE, findes i form af Bryghuset – Svendborg Demensby et anderledes og innovativt bud på, hvordan man skaber trygge rammer for mennesker med demens – uden øget overvågning. Bryghuset er som det første plejecenter i Danmark indrettet som en landsby, hvor ældre med demens har mulighed for frit at færdes – de kan for eksempel handle i butikken, besøge cafeen eller gå til frisøren. Fordi Bryghuset er designet som et bymiljø, sker det langt sjældnere, at beboere forlader området. Omgivelserne giver tryghed og genkendelighed for beboerne, og personalet undgår at overvåge og bekymre sig for ældre, som ikke kan færdes sikkert i det offentlige rum.

Idéen til Bryghuset stammer fra Holland, hvor verdens første såkaldte demenslandsby De Hogeweyk åbnede i 2008. I Danmark er flere demenslandsbyer kommet til siden Bryghusets åbning i 2016: I marts 2018 åbnede Huset Nyvang i Randers, og lignende plejecentre er på vej i Odense og Aalborg.

Samfundet bør finde innovative løsninger på de udfordringer, fremtidens befolkningssammensætning giver for den fælles velfærd. I den forbindelse viser demensbyerne stort potentiale for øget tryghed og livskvalitet for ældre med demens og deres pårørende.