Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/mature-project.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5621
MATURE-artikel publiceret i Ageing and Society | Mature

Når ældre og midaldrende borgere yder praktisk hjælp og omsorg til deres voksne børn, afhænger det blandt andet af livsstilsmæssige og socioøkonomiske faktorer. Disse sammenhænge har projektleder i MATURE Anu Siren og projektdeltager Freya Casier, begge fra VIVE, undersøgt i artiklen ”Socio-economic and lifestyle determinants of giving practical support to adult children in the era of changing late life”, som netop er blevet udgivet i det akademiske tidsskrift Ageing and Society. Undersøgelsen er en del af det første tema i MATURE, som blandt andet omhandler den samfundsmæssige og sociale værdi af den uformelle hjælp, ældre giver deres børn.

Ved hjælp af data fra Ældredatabasen har Anu og Freya set på, hvor meget hjælp og støtte ældre i Danmark giver deres voksne børn, og hvordan socioøkonomiske og livsstilsmæssige faktorer hænger sammen med sandsynligheden for, at de giver denne støtte.

Undersøgelsen behandler blandt andet den typiske forestilling om, at moderne aktive ældre går mest op i egne interesser og dermed bruger mindre tid på børn og børnebørn. Men resultaterne peger på, at det er en myte. En aktiv livsstil reducerer ikke støtte til familien, og faktisk hjælper aktive pensionister i stigende grad deres voksne børn. Til gengæld kan eksterne faktorer såsom fuldtidsarbejde og travlhed medvirke til, at særligt de 52-62-årige bruger mindre tid på den intergenerationelle hjælp. Så selvom hjælpen samlet set er stigende, tyder det på, at den bliver mindre i de kommende år, hvor flere bliver længere på arbejdsmarkedet.

Læs også, hvad magasinet Social Forskning skrev om undersøgelsen og dens resultater sidste år.