Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/mature-project.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5621
Ny rapport om ældres helbred, funktionsevne og livsstil | Mature

Den gennemsnitlige levealder for den danske befolkning er steget markant de seneste 50 år. Men er de ekstra leveår også gode leveår? En ny rapport fra MATURE-projektet og VIVE undersøger med udgangspunkt i svar fra Ældredatabasen ældres helbred, funktionsevne og livsstil som vigtige forudsætninger for livskvalitet. Rapporten er skrevet af projektleder Anu Siren og analytiker Malene Rode Larsen, begge fra VIVE.

Overordnet viser resultaterne, at den store ældrebefolkning i Danmark har et godt helbred, god fysisk funktionsevne og trives godt. De ældre voksne har i løbet af perioden 1997-2017 fået en mere aktiv og sund livsstil. Anu Siren fortæller: ”Det er jo positivt, men samtidig kan vi se, at denne udvikling er begyndt at gå langsommere. Resultaterne viser, at der er stor heterogenitet blandt de ældre. Når man skal forsøge at forstå betydningen af, at folk lever længere, kan vi se, at der findes flere parallelle udviklingstendenser. For eksempel har de yngre ældre bedre funktionsevne end før, og vi lever længere, men på den anden side vil fysiske og kognitive begrænsninger stadig kendetegne de sidste leveår.”

Desuden viser undersøgelsen, at der også i alderdommen er markante forskelle mellem mænd og kvinder. Blandt andet trives kvinder lidt dårligere end mænd, og flere kvinder end mænd vurderer, at de har vanskeligheder med hensyn til at koncentrere sig eller lære nyt. Men også her er billedet nuanceret, forklarer Anu Siren: ”Mændene især har fået gavn af sundere livstil og lever derfor længere, og det betyder, at færre kvinder lever alene i den sene alderdom, og det har selvfølgelig positiv indflydelse på deres livskvalitet.”

Rapportens viden om helbred og funktionsevne – og disses udvikling over tid – er blandt andet relevant, når det gælder forventningerne til et stigende behov for sundheds- og omsorgsydelser for fremtidens store ældrebefolkning:  ”Alderdommen er under forandring, og vores resultater peger på, at det er utroligt vigtigt, at vi som samfund er opmærksom på alle nuancerne, når vi i fremtiden skal tilpasse vores velfærd til forandringerne,” afslutter Anu Siren.

 

Læs mere om rapporten her.